torstai 28. syyskuuta 2017

SOSIOLOGIAA PÄSSEILLE OSA 5 - Spengler, Voltaire, kristinusko, islam ja länsimaiden tuho.


Nyt taitaa tulla pitkä teksti. Ja taas lisään: "Tällä kirjoitussarjallani en halua loukata ketään politiikasta, taloudesta tai yhteiskuntatieteistä tietämätöntä pässiä, mutta haluan kuitenkin. Haluan monottaa henkisesti niin navakan potkun palleille, että jos sen runttauksen jälkeen haluaa raapia pallejaan, joutuu työntämään sormet sieraimiin - pallit löytyvät sieltä."

Aloitetaas Oswald Spengleristä, joka kirjoitti länsimaiden tuhosta. Luin kirjan ensimmäisen kerran opiskeluaikoinani korkeakoulussa, mutta luin sen nyt taas, koska se on ajankohtainen ja sattui olemaan sopivasti Lauttasaaren kirjaston hyllyssä. Selvitän hessun tiiliskiven viestin typistetysti.
Kaveri kirjoitti siitä, että kuinka sivilisaatio syntyy, kokee huippunsa ja sitten romahtaa (Vrt. Rooma). Rooman tuhoon oli monia syitä, mutta yksi oli palkka-armeijan moraalin rappio. Tästä voisi vetää löyhän analogian länsimaisen kulttuurin moraalin rappioon.

En jatka Roomasta enempää - voitte lukea siitä itse enemmän. Ja kirjoitussarjan nimihän on tosiaan SOSIOLOGIAA PÄSSEILLE. Keep it simple and stupid ja kielitaidottomille: Pidetään asia yksinkertaisena ja typeränä.

Kun katsoo mm. tämän päivän populaarikulttuuria, niin väistämättä tulee mieleen taas Spengler. Onko tosiaan niin, että me länkkärit olemme jo nähneet huippumme ja alamäki on jo alkanut? Spengler taisi puhua siitä, että länkkärit ovat sivilisaationa alkaneet hiipua jo 1700-luvulla, mutta siitä en mene takuuseen.

Palataanpa sitten tuohon populaarikulttuuriin. Itse olen vingutellut kitaraa yli 26-vuotta, joten kuuntelen musiikkia hieman eri tavalla, kuin perusmusakuluttaja. Jos otetaan jokunen meikäläisen lempisolisti tai yhtye, niin ne ovat Black Sabbath, Queen, Metallica, GnR, Led Zeppelin, Deep Purple, David Bowie, Jimi Hendrix ja Joe Satriani. Jos verrataan näitä hessuja vaikka Miley Cirykseen, Lady Gagaan tai Taylor Swiftiin, niin eihän noita oikeasti voi edes verrata. Syntyykö jälkimmäisiltä ikivihreitä tai klassikoita? No ei! Tätä kuulee paljon ja vastaus voi olla:" Te olette vaan vanhoja pieruja ja olette jämähtäneet 70-luvulle."

Itse synnyin 1977, joten olenko jo taaperona jämähtänyt 70-luvulle? Jos Bach on meikäläisen lempisäveltäjä, niin olenko "jämähtänyt" 1600- 1700-luvuille? No en. Varmaan omasta mielestänne Lady Gagan "sävellykset" yltävät Bachin Bradenburgin concerton tasolle, mutta ehkä olenkin vittu vanha pieru?


Tuntuu välillä, että nykypäivänä sitä suurempi hitti, mitä leveemmälle perseesi venytät. Keskinkertaista paskaahan on tehty aina, mutta.. Sitten hieman nykytaiteesta. Ymmärrän, että taiteella on tarkoitus välillä järkyttää tai herättää keskustelua. Kun olen taiteen maisteri, niin olen nähnyt jo kaiken. Joku ääliö vääntää oman paskansa muovipussiin, kiikutaa sen nykytaiteen museoon ja sitten kuukatisverellä kirjoittaa lattiaan: "Tämä kuvastaa naisen asemaa nyky-yhteiskunnassa." Tuo on niiiiin banaalia (nolon keskinertaista) taiteen puolella, ettei myötähäpeä edes kykene terminä kuvastamaan omia tuntemuksiani. Myötähäpeälle pitäisi kehittää jokin uusi termi, jotta sitä voisi näissä tuskallisissa tilanteissa käyttää.

Jos käsien ulottuvillani olisi jääpiikki tuollaisen "teoksen" lähettyvillä. Asettaisin piikin ohimolleni ja tumppaisin sen päästäni läpi. Pääsisin kärsimyksistäni. Mitä jos tulevaisuuden kulttuurihistorioitsijat leimaavatkin tämän aikakauden rappiotaiteen aikakautena? Sitä emme vielä tiedä, mutta viitteet siihen ovat kovat. Vrt. populaarikulttuurin rappio tuossa edellä. Muistutan vielä, että kehitys ei ole aina ylöspäin vaan se voi olla myös regressiivistä.


Tulevaisuuden kehityksen suhteen tässä kohtaa monet tekevät saman virheen, kuten esim. scifi-kirjailijat. He ajattelevat, että ihmiskunta on menossa lineaarisesti ylöspäin - ei ole. Blade Runner pitäisi olla tätä päivää jo nyt, mutta tässä ajatusvirheessä on menty lineaarisesti ylöspäin. Ajatellaan, että 1700-luvulla vedeltiin hevosilla, sitten 1800-luvulla vedeltiin höyryvetureilla ja myöhemmin autoilla. Sitten noustiinkin ilmaan ja 60-luvulla käytiin jo kuussa. Jos katsoo NASA:n avaruusohjelmaa, niin se on hiipunut kovien kustannusten takia, eikä ole enää yhtään avaruussukkulaa käytössä. Tuossa kohtaa ollaan menty alaspäin ja taas kannattaisi muistaa Spengler. Emme ole jatkuvassa nousussa ylöspäin.

Sitten uskonnoista. Puhutaan, että kyllähän kristitytkin teurastivat. Ero on tosiaan siinä, että kristityt pääsivät eroon tuosta primitiivisestä paskasta. Voltaire oli yksi niistä, jotka alkoivat piikittelemään kirkkoa ja kirkonhiehiä. Tätä EI ole tapahtunut islamille, jonka olisi tärkeä tapahtua - nopeaa.
Moni ei tunne mm. Libyan, Libanonin, Iranin tai vaikka Afganistanin historiaa. Pitäisi tuntea mitä tämä ideologia voi tehdä. Turkkikin on taantumassa samaan suuntaan.

Taas voisin jatkaa jauhamista vaikka iltaan asti, mutta eiköhän tämä tältä osaa riitä?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti