torstai 28. syyskuuta 2017

TALOUTTA PÄSSEILLE OSA 1 - Velkaantuminen ja elätit.

Yritän pitää tekstini mahdollisimman lyhyinä ja kansantajuisina. Popularisoin sosiologiaa, taloutta ja tiedettä, että tyhmempikin sen ymmärtää. Jätän tarkoituksella pois joitain asioitaa, että teksteistä ei tulisi liian pitkiä tai liian vaikeita vaan helposti ymmärrettäviä. Kommentoijilta toivoisin mm. dialektiikan jonkinlaista hallintaa. Asialliset kommentit ja kritiikit ovat sallittuja ja monesti suotavia. Lisäksi itseäni vaivaa lievä lukihäiriö, joten pilkkuja tai muita välimerkkejä saattaa puuttua tai olla väärissä paikoissa, joten älkää juuttuko niihin. Mutta aloitetaas!

Olen miettinyt monina unettomina öinä, miten selittää "Unelmassa" eläville kansalaisille asioiden vallitseva tila Suomessa niin yksinkertaisesti, että sen ymmärtää jopa kehitysvammainen luolaolmi. Yritän hahmottaa sitä pikavippiesimerkillä.

Henkilöllä no.1:llä on luottoluokitus AAA (paras) ja hänen viidellä kaverillaan (ylimääräiset elätit) luottoluokitus on D (konkurssi). No.1 haluaa pitää perheensä elintason ja samalla auttaa kavereitaan no.2-6. No.1:llä on vähän velkaa, josta hän suoriutuu, mutta nyt on pakko ottaa pikavippi, koska tilanne on akuutti.

Koska hän omasta mielestään on Hyvä ihminen™, niin hän auttaa kavereitaan vaikka sisimmässään tietää, etteivät hulttiokaverinsa voi maksaa lainojaan koskaan takaisin (roskalaina).
Homma etenee tällä tavalla jonkin aikaa ja no.1:n luottoluokitus on tippunut jo yhden A:n taso:lle, eli otettavan lainan määrä on nyt pienempi ja rahan hinta, eli korko on nyt korkeampi, sekä luotonantajia on vähempi. Tästä seuraa se, että roskalainoja antava no.1 joutuu leikkaamaan omasta arjestaan ja myymään omistustaan, että saa hulttioiden velat maksettua. Samaan aikaan hän on onnistunut haalimaan 10 uutta hulttiokaveria (ylimääräisiä elättejä), joiden talous pitäisi myös hoitaa.
Lopulta ollaan tilanteessa, että myös Hyvä ihminen™ no.1 on myös luottoluokituksensa puolesta tasolla D, eli kaikki mänt', eikä riittänt'. Nyt kaikki hessut ovat ulosotossa ja velkajärjestelyn piirissä. Perseelleen meni, koska elettiin yli varojensa - jokainen.

Tuskin onnistuin esimerkissäni, mutta yritän seuraavassa osassa selittää rahan ostovoiman ja perustella sitä, miksi pakolaisia tai "pakolaisia" pitäsi auttaa kotimaissaan tai sen liepeillä, koska euron ostovoima on isompi keharimaissa, jolla saadaan autettua enemmän ihmisiä, kuin kalliissa euromaissa. Tämä tarvii hieman sofistikoidumman tarinan ja luulen, että epäonistun sinäkin, mutta yritetään. :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti