torstai 28. syyskuuta 2017

TALOUTTA PÄSSEILLE OSA 4 - Ihmisten auttaminen, aivovuoto, rahan arvo ja kehitysmaiden kehittyminen.


Tällä kirjoitussarjallani en halua loukata ketään politiikasta, taloudesta tai yhteiskuntatieteistä tietämätöntä pässiä, mutta haluan kuitenkin. Haluan monottaa henkisesti niin navakan potkun palleille, että jos sen runttauksen jälkeen haluaa raapia pallejaan, joutuu työntämään sormet sieraimiin - pallit löytyvät sieltä.

Lupailin juo tuolla aikaisemmin selvittää, miksi kehitysmaalaisia olisi parempi auttaa kotimaissaan kuin kalleissa länsimaissa, mutta kun sosiologia on itselleni tutumpi, niin siitä tuli sitten runoiltua paljon enemmän ja tässäkin kirjoituksessakin tulee yhteiskuntatieteitä, mutta mennäänpäs asiaan.
Lyhyesti rahan arvosta. Moni tietää, että Euroopassa eurolla saa enemmän hyödykkeitä enemmän toisissa maissa kuin toisissa. Tämä tässä nyt näin lyhyesti.

Sitten meillä on halpatyövoimaa, joka tunnetaan myös toiselta nimeltään "monikulttuurisuutena." Monikulttuurisuudesta ei puhuttu Suomessa 1990-2000-lukujen vaihteessa. Se tuli EU:n myötä. Ennen puhuttiin kansainvälisyydestä.

Tiedän tyyppejä, jotka ovat Suomessa töissä ja menevät omiin halvempiin kotimaihinsa kuluttamaan rahansa, koska valuutan ostovoima on suurempi. Tässä onkin juuri euron pirullisuus, koska valtioiden ja niiden taloudet ovat epäsuhdassa, mutta en syytä heitä. Tekisin itse samoin. Maksaa tuloveronsa vain Suomeen ja sitten painuu vittuun. Miksi jäisin ostelemaan kalliita kovan verotuksen tuotteita, koska saan ne omasta maastani kolmanneksen hintaan? Ehkä halvemmalla. Lisäksi verovarat menisivät muutenkin turvisten elättämiseen.

Sitten mennään kehitysapuun ja turvapaikanhakijoihin. Jos ajatellaan, että mm. Malissa on duunarin keskipalkka kuussa 50€, niin miten hän ensinnäkään voi lähteä herkkuretkelle kohti Makumaata (Eurooppa)? Rahan on tultava muualta, koska ihmissalakuljettajien hinta Eurooppaan alkaa suunnilleen sieltä 5.000 eurosta. Tulijat ovat keskiluokkaisia, kuten Afganistanin suurlähettiläs näin kertoi. Heillä on varaa ja he ovat elintasopakolaisia.

Omasta mielestäni on groteskia jättää hädänalaisimmat köyhät raunioihin ja täällä elättää jotain paksuperseisiä mulkkuja. Älkää ymmärtäkö väärin. Kaikki kunnia paksuille perseille. Kaikista kurjimmat ja hädänalaisimmat jäävät raunioihin ja pakolaisleireille, joissa olot eivät ole kummoiset.
Se mitä käytämme kallista valuuttaa Euroopassa lähinnä nuoriin kloppeihin (käpykaartilaiset), niin mitä sillä rahamäärällä, jota me Suomessakin vuosittain käytetään, saisi aikaiseksi pakolaisleireillä? En muista tarkkoja lukuja, mutta yhden keskikokoisen somaliperheen elättämisellä Suomessa saisi kehitysmaassa täyspitkän peruskoulutuksen tuhansille tenaville, joka on avainasiassa juuri väestönräjähdyksessä.

Mitä tulee sitten aivovuotoon, eli siihen, että kehitysmaista valuu Eurooppaan koulutetut ja kotimaihin jää heikompi aines. Sinänsä ei ole kiellettyä tulla kehitysmaista länsimaihin, mutta lähtömaat jäävät vaille sitä ainesta, jota tarvittaisiin maan kehitykseen. Tämä aiheuttaa lähtömaissa yhteiskuntarakenteen muutosta. Lisäksi monessa kehitysmaassa ei ole edes syntynyt työkulttuuria, joka sopisi maan kehitykseen ja vielä vähemmän Euroopan työmarkkinoille.

Kehitysavun pitäisikin olla juuri koulutuksen ja työkulttuurin viemistä, eikä mitään vitun "Koodaribusseja", vaateapua tai ruoan kuskaamista. Keniassa länsimaisen vaateavun vaikutus maan omaan vaateteollisuuteen laski 30%. Tehköön itse vaatteensa ja siinä me länkkärit voimme rahallisesti auttaa. Älä vie vaatteita, vie ompelukoneita.

Tulipas taas vuodatettua, mutta toivottavasti jaksatte lukea.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti